Gruszka a odchudzanie

Lubimy je niemalże tak samo jak nasze polskie jabłka. Często gwarantujące nam je drzewka sadzimy w swoich przydomowych ogródkach lub umieszczamy je na działkach, aby tylko później móc cieszyć się ich naturalnym smakiem, nieuzupełnionym żadnymi chemicznymi dodatkami czy konserwantami. Gruszki, mimo iż wydają nam się zwykle dość twarde, są owocami niezwykle delikatnymi. To idealne produkty na odchudzanie, dlatego też artykułów zatytułowanych „gruszka a odchudzanie” znajdziemy w Internecie całe mnóstwo. W sporej części składają się z samej wody, dzięki czemu mają niewiele kalorii, a mimo tego świetnie zaspokajają apetyt i dodatkowo nawadniają nasz organizm. Gruszki spokojnie możemy jeść nawet w przypadku problemów gastrycznych, ponieważ nie są one obciążające dla naszego żołądka i zawsze z łatwością jesteśmy w stanie je strawić. Przeważnie spożywamy je w ich pierwotnej postaci, czyli w wersji surowej, jednakże możemy je także piec lub przysmażać, komponując z nich naprawdę niesamowite desery. Gruszki to takie owoce, które wolno nam również mrozić. Jeżeli więc pewnego dnia zdarzy nam się kupić ich zbyt dużo i zaczniemy przypuszczać, że ostatecznie trafią one do kosza, włóżmy je po prostu do plastikowego woreczka i umieśćmy w swojej zamrażarce. Przechowywane w otoczeniu o niskiej temperaturze będą mogły zachować wszystkie swoje walory odżywcze i te smakowe. Gdy je wyciągniemy, zjemy je z ogromną chęcią.

Dlaczego jednak powinniśmy jadać te owoce? Jeżeli na ogół wolimy smak samych jabłek czy żółciutkich i niezwykle słodkich bananów, do takich gruszek mogą nas przekonać ich nietypowe właściwości. Są to bowiem takie owoce, które same dbają o nasz układ pokarmowy. Doskonale sprawdzą się w przypadku zaparć, kiedy to z powodu stresu, niskiej aktywności fizycznej lub nieodpowiedniej diety nie będziemy mogli normalnie się wypróżnić. Zazwyczaj w takich sytuacjach sięgamy po leki z apteki, ale one działają dopiero po kilku godzinach, ponieważ muszą w pełni rozpuścić się w naszym żołądku. Po zjedzeniu kilku gruszek możemy odczuć natychmiastową ulgę. Mimo iż uchodzą one za naturalny lek na zaparcia, świetnie sprawdzają się też w zupełnie odwrotnej sytuacji, czyli podczas biegunek. Jeżeli będziemy jeść je w miarę regularnie, czyli np. średnio co drugi dzień, dostrzeżemy poprawę w działaniu całego układu metabolicznego. Zaczniemy szybciej trawić wszystkie pokarmy, dzięki czemu w ekspresowym tempie będziemy zrzucać swoją wagę. Uważajmy jednak, aby nasza zachłanność nie skończyła się dla nas tragicznie. Gruszki jedzone w nadmiarze wywołują bowiem bardzo silne biegunki, których na pewno wolelibyśmy uniknąć – lepiej więc ograniczmy się do jedzenia jednej sztuki tego owocu na dzień.

Gruszka a odchudzanie – mimo iż owoc ten dzięki swojej zdolności do usprawniania procesów metabolicznych może pomóc nam w zrzucaniu zbędnych kilogramów, jest on również wspaniałym i zupełnie naturalnym lekarstwem dla tych osób, które zmagają się z różnymi chorobami układu krążenia. Jeżeli tylko sami na nie cierpimy, na pewno już teraz przyjmujemy regularnie pewne środki farmakologiczne. Teoretycznie jakoś nam one pomagają, ale zawsze takie leki działają dwuwymiarowo – zwalczają jedną chorobę, aby zaszkodzić nam z innej strony. Z tego powodu powinniśmy sami interesować się medycyną naturalną. Nie musi ona wiązać się z samą magią, czarami czy niekonwencjonalnymi technikami – leczenie naturalne najczęściej polega bowiem na zwalczaniu chorób z pomocą ziół i tego wszystkiego, co możemy znaleźć w swoim naturalnym otoczeniu. Gruszka jest właśnie takim produktem. Jedzona regularnie może obniżyć ciśnienie naszej krwi. A dzięki temu, że zawiera niesamowitą dawkę potasu, zmniejsza także ilość złego cholesterolu. Jedzenie takich owoców być może nie pomoże nam całkowicie się wyleczyć, ale przynajmniej osłabi pewne objawy chorób układu krążenia.

Gruszka a odchudzanie – dlaczego jednak ten owoc powinniśmy jeść w momencie, gdy zaczynamy mieć problemy ze swoją wagą? Czy nie lepsze od niego okażą się zwykłe jabłka? Otóż gruszka jest przede wszystkim produktem niskokalorycznym. Sto gramów tego owocu dostarczy nam zaledwie pięćdziesięciu siedmiu kalorii, które spalimy już podczas kilkuminutowego biegu. Jak już wspomnieliśmy na samym początku tego artykułu, gruszki w dużej mierze składają się z samej wody. Nie ma ona żadnych kalorii, dlatego jest automatycznie wydalana przez nasz organizm, ale jednak potrafi częściowo wypełnić nasz żołądek i zapewnić nam satysfakcjonujące uczucie pełnego najedzenia. Dodatek błonnika pokarmowego, który znajdziemy właśnie w gruszkach, poprawi perystaltykę naszych jelit i sprawi, że pokarmy zaczną się w nich przesuwać szybciej, a my będziemy błyskawicznie się ich pozbywać. Jeżeli chcemy jednak mieć dostęp do tych wszystkich odchudzających właściwości delikatnej gruszki, pamiętajmy o tym, aby zawsze jeść ją razem ze skórką. Nigdy jej nie obierajmy. Tuż pod skórką i w samej skórce kryje się bowiem największa ilość błonnika pokarmowego oraz innych substancji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *