Owoce a odchudzanie

Są smaczne, zdrowe i bardzo pożywne. Mimo iż teoretycznie zawierają niewiele kalorii, rzadko kiedy pojawiają się w typowych jadłospisach odchudzających. Owoce to produkty bardzo wartościowe, ale niestety ukrywające w sobie sporą ilość cukru. A wbrew pozorom ludzki organizm nie jest na tyle inteligentny i sprytny, by móc odróżnić cukier pochodzący z przetworzonych wyrobów od tego, który znajduje się w zupełnie naturalnych i zdrowych artykułach. Takie owoce w głównej mierze składają się bowiem z fruktozy. Jedzona w nadmiarze bardzo szybko przekształca się w tkankę tłuszczową, z którą później człowiek musi niestety walczyć, jeśli chce zadbać o swoją sylwetkę. Owoce a odchudzanie – to wszystko może się ze sobą jednak wspaniale łączyć. Niektóre gatunki naturalnych owoców pozwalają bowiem szybciej zbijać wagę – trzeba tylko je poznać i wiedzieć, co wybierać w sklepie, aby zadbać o swoją figurę.

Tak naprawdę większość odmian owoców uznaje się jednak za źródła węglowodanów prostych. Mają one dość sporo kalorii, pochodzących przede wszystkim z cukrów – fruktozy. Wykazują się również wysokim indeksem glikemicznym, dlatego osoby chorujące na cukrzycę, nadwagę i otyłość muszą na nie szczególnie uważać. Mimo iż owoce uchodzą za produkty bardzo zdrowe, jedzone w nadmiarze przyczynią się zawsze do wzrostu wagi. Nie wolno zatem spożywać ich bez żadnych ograniczeń. Oczywiście nikt nie każe osobie otyłej całkowicie rezygnować z jedzenia tych przepysznych i naturalnych produktów, ale po prostu nie powinny one stanowić głównej części odchudzającej diety. Mogą być jedynie jej dodatkiem. Kawałek jabłka na pewno nikomu nie zaszkodzi, ale już cały kilogram tych krągłych owoców dostarczy organizmowi nieodpowiedniej dla niego ilości kalorii oraz samego cukru. W grupie najbardziej kalorycznych przysmaków tego rodzaju znalazły się między innymi: banany, figi, daktyle oraz owoce suszone. Chcąc chudnąć, lepiej zatem sięgać po niskokaloryczne truskawki, jagody, borówki, maliny i wiśnie. A które odmiany owoców rzeczywiście efektywnie zadziałają na proces odchudzania? Jest ich kilka.

Po pierwsze – grejpfruty. Należą do grupy owoców cytrusowych, które w większości przypadków zawierają niewiele kalorii. Są produktami składającymi się w głównej mierze z samej wody. Dzięki niej działają na organizm bardzo orzeźwiająco i potrafią dodatkowo go nawodnić i nawilżyć od środka. Grejpfruty zawierają również liczne minerały i witaminy. To dzięki nim potrafią pobudzić organizm do palenia tkanki tłuszczowej, a także przyspieszyć tempo przemiany materii oraz pozytywnie zadziałać na pracę samych jelit. Grejpfruty uchodzą również za naturalne produkty oczyszczające organizm z toksyn i wszelkich zanieczyszczeń. Mają niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny, dlatego nie powodują nagłych skoków cukru. Idealnie sprawdzą się w roli małej przekąski zjedzonej tuż po obiedzie czy kolacji. Warto po nie sięgnąć w chwili, gdy najdzie człowieka ochota na coś słodkiego.

Doskonałym owocem na odchudzanie jest także ananas. Mimo iż w Polsce nie jada się go zbyt często, warto na pewno od czasu do czasu zastąpić nim standardowe jabłka czy chociażby uwielbiane przez Polaków banany. Ananas posiada bowiem w swoim składzie specjalny enzym, który powoduje szybszy rozkład białka i dzięki temu może usprawniać zachodzące w organizmie procesy trawienne. Jest też fantastycznym produktem dla kobiet, ponieważ, jak wynika z przeprowadzonych nad nim badań, skutecznie radzi sobie z pomarańczową skórą i redukuje ilość cellulitu. Nawet w małej porcji ananasa znaleźć można pokaźną dawkę błonnika pokarmowego. A nic tak dobrze jak on nie wpłynie na pracę samych jelit.

Mówiąc jednak o odchudzających właściwościach poszczególnych gatunków owoców, nie wolno zapominać o korzystnym działaniu opuncji gitowej. Nie jest to produkt zbyt popularny. Rzadko kiedy sami go jadamy, ale powinniśmy to zmienić, jeżeli zależy nam na redukcji masy własnego ciała. Opuncja figowa jest bowiem naturalnym produktem potrafiącym zahamować nadmierne łaknienie. To idealny specyfik dla tych osób, które nie potrafią zbyt długo wytrzymać na żadnej diecie ze względu na swój stały i duży apetyt. Jedząc opuncję figową przynajmniej kilka razy w tygodniu, można go po prostu opanować. Człowiek przestaje mieć wtedy ochotę na podjadanie i jest w stanie trzymać się swojej diety, a także i efektywnie chudnąć.

Owoce a odchudzanie – mimo iż wiele osób rezygnuje z jedzenia słodkich i naturalnych produktów na diecie, nie należy ich sobie całkowicie odmawiać. Jak już udowodniliśmy, niektóre z nich mogą wręcz pomóc w zrzucaniu zbędnego balastu. Oczywiście nie wolno przesadzać z ich ilością. Każdy, nawet ten najzdrowszy produkt, jest w stanie podwyższyć masę ciała, jeśli będzie jedzony w nieodpowiednich porcjach. Owoce powinny stanowić jedynie uzupełnienie codziennej diety. Można np. dodawać je do śniadaniowych owsianek lub jeść na drugie śniadanie bądź przekąskę po obiedzie. W takich dawkach nikomu raczej nie zaszkodzą i nie utrudnią samego odchudzania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here