winogrona a odchudzanie

Winogrona to jedne z bardziej cenionych owoców. Przyciągają słodyczą oraz delikatnym smakiem, i ostatnie badania dowiodły także, iż prócz korzystnego wpływu na organizm, mogą wspomóc efektywne odchudzanie.

Zdrowotne właściwości winogron
Pierwsze wyniki badań badawczych na temat składu oraz właściwości prozdrowotnych winogron pojawiły się w latach siedemdziesiątych XX wieku. Zainteresowanie wzbudził fakt, że Francuzi pomimo ogromnego spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz niewielkiej aktywności ruchowej, sporadycznie chorowali na choroby układu krążenia. Zjawisko to określono „paradoksem francuskim” oraz powiązano z ogromną częstotliwością jedzenia w tym kraju czerwonego wina. Świeże winogrona zawierają znaczne ilości cukrów, garbników, pektyn, witaminy A, B1, B2, C i związki polifenolowe, jakie właśnie przyczyniają się do prozdrowotnego działania na organizm. Związki polifenolowe od dawna znane są w medycynie jako pozytywne składniki przyczyniające się do ograniczenia zagrożenia rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak choroby serca, miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory oraz pozostałe. Podstawowym źródłem polifenoli jest wino oraz określa się, iż ich ilość w winie białym sięga blisko 250 mg/l natomiast w winie czerwonym aż 1000-4000 mg/l. W ostatnich latach wyjątkową uwagę biochemików zwrócił występujący w winie oraz w winogronach resweratrol – biologicznie aktywny związek chemiczny występujący w tkankach roślinnych, należący do klasy fitoestrogenów, wykazujący niezwykle dużą aktywność antyoksydacyjną. Teraz jest mnóstwo dowodów naukowych, jakie potwierdzają, że resweratrol przejawia profilaktyczne działanie na komórki i efektywnie kontroluje oraz zwalcza szereg chorób oraz przede wszystkim przejawia niezwykle intensywne oddziaływanie prewencyjne, przede wszystkim jeśli idzie o cukrzycę oraz choroby układu sercowo-naczyniowego.

Winogrona a odchudzanie
Ostatnie badania pokazują, iż winogrona prócz działania prozdrowotnego są także niezwykle dobre podczas redukcji masy ciała. Substancją, jaka przejawia takie właściwości jest resweratrol. Nadmierna masa ciała jest zjawiskiem coraz częściej występującym oraz już w chwili obecnej porównywana jest z epidemią. Za podstawową przyczyną nadwagi oraz otyłości uznaje się niewłaściwy tryb życia, więc nadmierne spożycie żywności oraz brak aktywności ruchowej. W celu minimalizacji tych tendencji badacze szukają składników znajdujących się w artykułach żywnościowych, jakie mogłyby obniżać niebezpieczne zmiany zachodzące w organizmie oraz zabezpieczać przed nadmiernym przybieraniu na wadze. Proces działania resweratrolu w profilaktyce oraz leczeniu otyłości jest niezwykle złożony oraz do tej pory nie jest do końca poznany. Skuteczne działanie tego polifenolu polega na regulacji metabolizmu lipidów oraz glukozy i niezwykle pożądanej podczas odchudzania, aktywacji mechanizmów katabolicznych więc mechanizmów rozkładu. Wykazano, iż resweratrol nasila lipolizę w obrębie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu możliwa jest łatwiejsza redukcja ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Dostępne wyniki badań pokazują także, iż stosowanie resweratrolu usprawnia insulinowrażliwość komórek, w efekcie czego możliwa jest regulacja poziomu glukozy oraz insuliny, co natomiast pośrednio oddziałuje pozytywnie na zmniejszenie wagi oraz ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Badania dowiodły, iż podawanie zwierzętom dużych dawek resweratrolu zmniejsza masę ciała m.in. przez zwiększenie podstawowej przemiany materii. Teraz przeprowadzane są także intensywne badania lekarskie udowadniające zależność między wykorzystywaniem polifenolu a obniżeniem masy ciała u ludzi.
Duże ilości resweratrolu występują m.in. w:
– winogronach,
– winie,
– orzeszkach ziemnych,
– jagodach,
– owocach morwy,
– morelach.
Prócz naturalnych źródeł związek ten dostępny jest także jako suplement diety w formie pastylek i tabletek. I właśnie taka postać jest szczególnie zalecana jako źródło resweratrolu, ponieważ wyłącznie w taki sposób można dostarczyć odpowiednią ilość związku biologicznie czynnego, która okazałaby się pomocna podczas odchudzania.

Dieta odchudzająca a winogrona
Winogrona będąc doskonałym źródłem resweratrolu nie powinny być jednakże jedzone w zbyt dużych ilościach. Podczas odchudzania, prócz stosowania suplementów, należy także pamiętać o odpowiedniej diecie, jaka zapewniać będzie osiągnięcie deficytu energetycznego. Deficyt tenże, więc mniejsze spożycie energii aniżeli zapotrzebowanie organizmu skutkuje zmniejszeniem masy ciała. W związku z tym nadmierne spożycie winogron podczas odchudzania nie jest wskazane – 100 g winogron dostarcza aż 69 kcal, gdzie dla porównania 100 g truskawek tylko 28 kcal. Następnym kłopotem, o jakim należy nadmienić to fakt, że winogrona wyróżniają się dosyć dużym indeksem glikemicznym w porównaniu z innymi owocami. Określenie indeksu glikemicznego, IG, wprowadzone zostało już ponad 30 lat temu i w chwili obecnej przeżywa prawdziwy renesans. IG określa która będzie odpowiedź glikemiczna więc jaki poziom glukozy we krwi będzie po spożyciu danego produktu. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego konkretnego produktu czy potrawy, tym wyższe obserwuje się stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *