Zakochaj się w oleju musztardowym

0
171

Dla wielu osób olej musztardowy może być produktem nowym i mało znanym. Dlatego też warto poznać jego właściwości, walory smakowe oraz możliwe zastosowania- przede wszystkim i te kulinarne. Jak może sugerować już sama nazwa tego produktu, jest to wysokiej jakości olej, który pozyskuje się z ziaren gorczycy. Zawiera on w sobie wiele cennych witamin i minerałów, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a także beta-karoten.

Czym się charakteryzuje olej musztardowy?

Jest to olej tłoczony na zimno np. w olejarni Niwki, przez co można zaliczyć go do najzdrowszych, dziewiczych olejów. Posiada on bardzo intensywny, a nawet ostry zapach, a także bardzo mocny, żółty kolor. Używając go po raz pierwszy dobrze jest zachować pewną ostrożność i sprawdzić, czy jego smak będzie nam odpowiadał- jest on bowiem bardzo specyficzny, czasem trzeba się z nim oswoić i do niego przyzwyczaić. Olej musztardowy na pewno uda się nam zakupić w sklepach z ekologiczną żywnością oraz żywnością typu premium.

Zastosowanie kulinarne

Od lat jest to produkt bardzo ceniony w Indiach- tutaj stosuje się go zarówno w celach kosmetycznych jak i do gotowania. Ze względu na swoją wyrazistość, poleca się go stosować do dań mięsnych oraz potraw ciężkich, które wymagają mocniejszych przypraw i marynat. Istotną kwestią jest to, że znacznie lepiej sprawdza się on w roli marynaty, przyprawy na zimno czy jako dodatku do sałatek. Jego cechą charakterystyczną jest bowiem niska temperatura dymienia, a co za tym idzie- nie jest to olej, który byłby polecany do smażenia potraw. Dodatkowo, warto wiedzieć, że olej ten ma pewne właściwości rozgrzewające. Poleca się więc wykorzystywać go w chłodniejsze pory roku.

Inne zastosowania

Znane są też inne, niestandardowe zastosowania oleju musztardowego, kiedy to z kuchni można przenieść go do gabinetu SPA- nadaje się on bardzo dobrze do masażu i tak też bywa wykorzystywany. Używa się go również w kosmetyce, także ze względu na jego naturalny charakter- może stanowić efektywną kurację na porost włosów. Cena tego oleju nie jest wygórowana i w zależności od marki zaczyna się od kilkunastu, a kończy na kilkudziesięciu złotych. Jest to produkt o nieprzeciętnych walorach smakowych, a nawet leczniczych, który warto przetestować samemu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here