Dieta czy trening?

Niektórym osobom marzą się czasy, gdy była moda na rubensowskie kształty. I każda zaokrąglona kobieta była powodem do wzdychań dla ówczesnych panów. A i panowie z dumą prezentowali swoje okrągłe kształty, gdyż w dawnych czasach nadwaga świadczyła o zamożności.
W czasach współczesnych tylko niektórzy ludzie uwielbiają nadwagę lub otyłość. Zdecydowana większość populacji świata nie lubi swojej nadwagi, a tym bardziej otyłości. I zwalcza ją na różne możliwe sposoby. Ba, nawet nie bardzo lubimy otyłość u kogoś innego. Zdecydowanie wolimy mieć wokół siebie szczupłe osoby.
Szczupła sylwetka to przepustka do wielu rzeczy, na które nie mogą pozwolić sobie osoby otyłe. To szybsza możliwość znalezienia pracy, szybsza możliwość awansu, szybsza możliwość znalezienia partnera, większa możliwość znalezienia odpowiedniego stroju, większa możliwość szybszego przemieszczania się i wykonywania różnych czynności. I to nie wszystko, bo przykładów jest masa.
Gdy pragniemy schudnąć to poszukujemy skutecznych diet i innych możliwości, które by nam pomogły zrzucić zbędny ciężar. Słuchamy doradców, którzy proponują różne sposoby i zioła na odchudzanie.
Zioła są roślinami, które w sposób naturalny wpływają na organizm człowieka lecząc go, zapobiegając chorobom, uodparniając organizm człowieka, regenerując go lub odchudzając.
Zioła na odchudzanie przede wszystkim działają tak, że przyspieszają spalanie materii. Im szybszym metabolizm, tym bardziej widoczne efekty odchudzania. Oby tylko nie przedobrzyć. Bo zioła choć są naturalnymi lekami, to jednak są mocnymi substancjami. Jak mocna jest cała natura. Dlatego trzeba uważać, bo nadmiar może przynieść niedobre skutki. Nie należy także zażywać ziół, do których nie mamy pewności. Ponieważ wiele roślin posiada trujące właściwości. I łatwo jest pomylić jedną roślinę z drugą rośliną.
Wszystkie zioła dzieli się na kilka grup. Na rośliny przyprawowe, rośliny dające olej i na rośliny lecznicze. Wiele ziół można pozyskać ze środowiska naturalnego. Lecz należy wiedzieć, jakie zioła zbierać i gdzie je zbierać. Na pewno nie wolno ich zbierać w miejscach znajdujących się blisko dróg traktowych. Ponieważ wtedy posiadają w sobie dużo ołowiu i są bardziej trujące niż pomocne. Nie należy także zbierać w niedużej odległości od pól uprawnych, sadów lub plantacji owoców miękkich. Ponieważ w takich miejscach nasycone są nawozami i opryskami pochodzącymi z pól uprawnych.
Zioła można zbierać w każdym okresie. Zarówno wiosną i latem, jak i jesienią oraz zimą. Można je suszyć i przechowywać w specjalnych warunkach. Lecz na ogół osobiście się tym nie zajmujemy tylko nabywamy je w aptekach lub sklepach zielarskich. Bo złe przechowywanie i późniejsze spożycie takich ziół może stanowić niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia.
W naszym kraju są tereny, gdzie uprawia się wiele ziół. W produkcji światowej Polska jest znaczącym producentem. Około 20 procent światowej produkcji ziół pochodzi z naszego kraju.
Odpowiednie mieszanki ziół mają zbawienny wpływ na odchudzanie. Jak również na oczyszczanie naszego organizmu ze szkodliwych substancji pochodzących z przemiany materii. Niektóre zioła nie tylko przyśpieszają metabolizm, ale także wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Jak również usuwają toksyny, oczyszczają nasz organizm, wzmacniają odporność naszego ciała.
Na bazie ziół produkowane są tabletki na odchudzanie, jak i preparaty hamujące łaknienie, a także suplementy diety. Zioła na odchudzanie stosuje się także w postaci herbatek i naparów.
Do ziół wspomagających odchudzanie należy np. zielona herbata i czerwona herbata. Zielona herbata jest napojem przyrządzanym wyłącznie z liści herbaty chińskiej. Picie zielonej herbaty powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Leczy stwardnienie rozsiane i zapobiega niektórym rodzajom raka.
Czerwona herbata także pochodzi z Chin. Była uprawiana w Chinach już ponad 1700 lat temu. Czerwona herbata nosi nazwę pogromcy tłuszczu. Ponieważ regularne jej picie zmniejsza ilość odkładanej tkanki tłuszczowej. I bez prowadzenia specjalnej diety zmniejsza się waga ciała.
Na szybszą przemianę materii mają wpływ także zioła przyprawowe, które stosujemy w naszej kuchni, jak tymianek, mięta, rozmaryn, bazylia, oregano, morszczyn, melisa, rumianek, szałwia, pokrzywa, lubczyk i inne. Oraz zioła hamujące apetyt, jak siemię lniane, podbiał, babka, kwiat akacji, ziele bratka, morszczyn, morwa biała i jeszcze inne.
Lecz chcąc schudnąć, to poza ziołolecznictwem trzeba zwracać uwagę na każdy kęs wkładany do ust. Spożywać niewielkie posiłki co najmniej 4 – 5 razy dziennie. Każdy posiłek powinien zawierać warzywo lub owoc. Podczas przygotowywania dań unikać używania soli kuchennej na rzecz różnorodnych przypraw. Ponadto wprowadzić do swojego dziennego menu dużą ilość wody mineralnej. Wówczas nasz organizm zostanie dokładnie nawodniony na czym zyska nasza skóra. Proces odchudzania będzie przebiegał znacznie szybciej, bo tłuszcz spala się w wodzie. I ilość spożywanych przez nas pokarmów także będzie mniejsza, gdyż woda da nam poczucie sytości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here