Histamina jest to hormon, który bierze udział w reakcji alergicznej. Jest to związek, który wydzielany jest ziarnistości komórek zapalnych po kontakcie przeciwciał z antygenem. Hormon ten dostarczany jest wraz z dietą, a u niektórych osób może wystąpić nietolerancja na histaminę. Takie osoby muszą bowiem zwracać szczególną uwagę na to, aby unikać spożywania produktów zawierających właśnie ten hormon. W celu obniżenia poziomu histaminy we krwi stosowane są leki przeciwhistaminowe. Jaka jest rola histaminy w organizmie? Co w przypadku nadmiernego wydzielanie histaminy? Jak powinny zachowywać się osoby z nietolerancją histaminy?
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/histamina-udzial-w-reakcji-alergicznej-objawy-nietolerancji-histaminy/
Histamina – funkcja w organizmie
Histamina jest hormonem tkankowym, który syntetyzowany jest z aminokwasu histydyny. Związek ten magazynowany jest w ziarnistościach bazofilów, czyli granulocytach zasadochłonnych oraz mastocytach, czyli komórkach tucznych. Największą ilość histaminy można znaleźć w tkance skórnej, płucnej, błonach śluzowych żołądka i nosa.
Uwolnienie jej ziarnistości oraz rozwój stanu zapalnego ma miejsce w przypadku działań takich jak:
- ucisk
- uraz
- zmiana pH
- wysoka lub niska temperatura
- reakcja przeciwciał z antygenami – np. alergenami
Nadmierne wydzielanie histaminy
Nadmierne wydzielanie histaminy skutkuje rozwojem schorzeń takich jak alergia wziewna, kontaktowa lub pokarmowa, a także astma. Największą konsekwencją nadmiernego wydzielania histaminy jest wstrząs anafilaktyczny, w przypadku którego dochodzi do obrzęku błon śluzowych gardła, przyśpieszenia i spłycenie oddechu, zbyt szybkiej akcji serca, spadku ciśnienia krwi. Taki stan jest uważany za stan zagrożenia życia i może prowadzić do śmierci.
Histamina w diecie, a nietolerancja
Duża ilość produktów spożywczych stanowi źródła histaminy. Jej zawartość w świeżych produktach jest niewielka, a wzrasta w produktach poddawanych procesom przetwórczym takich jak wędzenie czy konserwacja. Istnieje też grupa produktów spożywczych, które same nie stanowią źródła histaminy, natomiast stymulują nadmiar jej syntezy w organizmie. Osoby z nietolerancją tego hormonu powinny przede wszystkim unikać żywności przetworzonej takie jak wędzone wyroby mięsne, produkty obfitujące syntetyczne barwniki i aromaty, sery dojrzewające, awokado, szpinak, kapusta kiszona, pomidory, śliwki, gruszki lub ryby wędzone.
Zobacz też: http://zapasczasu.pl/estrogeny-jaka-jest-ich-rola-w-organizmie-kobiet/