Kapusta kiszona na odchudzanie

Przede wszystkim każdy z nas wie, a przynajmniej powinien wiedzieć, że kiszenie należy do jednej z najstarszych i chyba najlepszych, a co najważniejsze, naturalnych metod konserwowania żywności. Jest to najlepsza metoda konserwowania, ponieważ wyroby kiszone charakteryzują się tym, iż posiadają bardzo bogaty skład odżywczy, dostarczają nam wielu witamin i minerałów oraz, co istotne, częstokroć wykazują one właściwości prozdrowotne.
Jednym z najlepszych przykładów wyrobów kiszonych jest, tak dobrze nam znana kapusta kiszona, która z powodzeniem króluje na stołach. Właściwości zdrowotne jakie posiada kapusta kiszona jest pewnie większości z nas znana, a jeżeli nie to w poniższym tekście trochę przybliżymy ten temat, bo na prawdę warto wiedzieć co nieco o kapuście kiszonej. Ciekawostką jednak jak się okazuje jest fakt, iż wspomniana kapusta kiszona z powodzeniem sprawdza się podczas procesu odchudzaniu. Kapusta kiszona na odchudzanie, jest coraz częściej polecana przez dietetyków, którzy to doceniają jej walory i dostrzegają pozytywny wpływ kapusty kiszonej na organizm walczący ze zbędnymi kilogramami.

Kapusta kiszona – czyli jaka?
Odpowiedź jest prosta, otóż kapusta kiszona uzyskiwana jest z poszatkowanej liści kapusty, które to następnie zostają poddane procesowi tak zwanej fermentacji. Tak rozdrobnione liście kapusty są oczywiście solone i co ważne, muszą być przechowywane w ciepłym miejscu. I w takich ciepłych warunkach zachodzi proces kiszenia się naszej kapusty. Proces ten zachodzi dzięki działalności bakterii mlekowych, takich jak lactobacillus plantarum, leuconostoc, czy też pediococcus.

Dobrze już wiemy jak wygląda proces kiszenia, czas najwyższy zatem sprawdzić jakie to właściwości wykazuje nasza kiszona kapusta, a jest ich na prawdę sporo. Oto przedstawiamy kilka z najważniejszych zalet kapusty kiszonej:
– dzięki obecności wspomnianego kwasu mlekowego, sprzyja namnażaniu się dobrych bakterii jelitowych,
– poprawia odporność organizmu za sprawą bardzo dużej ilości witaminy C,
– łagodzi objawy nietolerancji laktozy,
– zbawiennie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego (między innymi dzięki dużej zawartości błonnika),
– zapobiega infekcjom grzybiczym oraz ich nawrotom,
– zapobiega niedokrwistości – dzięki sporej zawartości żelaza,
– pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, na jej jędrność, niweluje zmarszczki,
– jest potrzebna do utrzymania prawidłowego stanu układu krwionośnego oraz układu nerwowego,
– jest bardzo bogatym źródłem przede wszystkim witaminy C, ale także i magnezu, potasu, żelaza oraz wapnia,
– zmniejsza poziom złego cholesterolu,
– wykazuje właściwości dotleniające nasz organizm,
– pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
– wspiera nas w walce ze stanami zapalnymi,
– wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
– dostarcza bakterie probiotyczne, które to są niezwykle korzystne dla naszego układu pokarmowego
– z powodzeniem reguluje temperaturę ciała,
– pobudza wydzielanie soków trawiennych,
– pomaga w pozbyciu się zgagi,
– wspomaga trawienie białka, dzięki zawartości witaminy B6,
– doskonale oczyszcza nasz organizm ze wszelkich toksyn,
– aktywuje pracę naszego mózgu oraz ma istotny wpływ na wzrost koncentracji,
– pozwala zwalczyć stres,
– wzmacnia błony śluzowe żołądka,
– dostarcza potas, dzięki czemu wpływa na prawidłowy stan naszych mięśni, a co najważniejsze ma pozytywny wpływ na tak ważny mięsień sercowy,
– zapobiega rozwojowi krzywicy u dzieci.

Jak widzimy kapusta kiszona ma naprawdę imponującą ilość zalet, co z pewnością przemawia za tym, iż na prawdę warto ją spożywać. Kiszona kapusta sprawi, że będziemy się cieszyć nienagannym zdrowiem przez długi czas. Kiszona kapusta to prawdziwe źródło, bogactwo witamin i minerałów. Jednak czy rzeczywiście kapusta kiszona na odchudzanie jest dobra, tak jak to twierdzi wiele dietetyków?
Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna – jak najbardziej tak i to głównie dzięki temu, iż kapusta kiszona posiada na prawdę małą ilość kalorii, a jednak jest bardzo sycącym posiłkiem. Spożywając kapustę kiszoną dostarczamy do naszego organizmu sporą ilość dobrych probiotyków, które to usprawniają funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i w znaczny sposób ułatwiają trawienie pokarmów. Inną istotną kwestią jest fakt, iż kapusta kiszona wchłania pewną część tłuszczu, który dostarczamy do naszego organizmu wraz pożywieniem. Tak więc, każdy przebywający na diecie, pragnący zrzucić kilka zbędnych kilogramów, powinien zaprzyjaźnić się z kapustą kiszona i powinien włączyć ja do swojej codziennej diety, a wtedy na pewno zauważy pozytywne efekty i dodatkowo wyjdzie mu to z całą pewnością na zdrowie.

Jednak na sam koniec trzeba oczywiście zaznaczyć, iż nie dla każdego wskazana jest kapusta kiszona. Bowiem ze względu na to, iż kapusta kiszona ma w sobie sporą ilość sodu, jej spożycie powinny ograniczyć osoby:
– mające problemy z nadciśnieniem tętniczym,
– z chorobami nerek,
– z chorobami naczyniowo-sercowymi,
– z wrzodami żołądka,
– z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here