Lubisz naturalne kosmetyki? Nie musisz wydawać fortuny na ekologiczne produkty – starczy olej kokosowy, jaki można wykorzystywać na mnóstwo sposobów. Sprawdza się jako maska do włosów, serum na rozdwojone końcówki, balsam do ciała, i chociażby jako produkt do demakijażu! Idealnie nawadnia oraz odżywia skórę, dzięki czemu staje się delikatna, miękka oraz promienna.
Olej kokosowy
Twardy miąższ orzechów palmy kokosowej tzw. kopra zawiera aż 70 % tłuszczu. Zależnie od sposobów jego tłoczenia, uzyskamy różnorodne typy olejów kokosowych. Rafinowany jest wytwarzany w wysokiej temperaturze, czasami z wykorzystaniem substancji syntetycznych. Może występować w formie masła kokosowego, wtedy wygląda jak ścięty, biały tłuszcz lub w formie płynnej, wtedy otrzymuje jasnożółty odcień. Przetworzony olej kokosowy ma dłuższy czas przydatności, jednakże pozbawiony jest wielu ważnych właściwości, jakie ma naturalny olej kokosowy tłoczony na zimno. Nierafinowany olej kokosowy jest bardzo ważnym oraz rzadkim produktem. W poszczególnych krajach wyspowych Oceanu Spokojnego olej ten jest jednym z istotnych elementów kuchni. Stosuje się go na co dzień, jak u nas masło. Olej tłoczony na zimno można zastosować do wszystkiego. Idealnie sprawdza się zarówno w kuchni jak również w pielęgnacji ciała.
Olej kokosowy – właściwości
Tłuszcz kokosowy zawiera bardzo rzadki kwas laurynowy, jaki występuje w mleku mamy. Wspiera on układ immunologiczny i ma silnie oddziaływanie antyseptyczne oraz wirusobójcze. Olej kokosowy wykorzystywany jest jako środek przeciwko chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) oraz przy cukrzycy typu II. Można go stosować zewnętrznie na wszelkie zmiany skórne, urazy, ukąszenia czy dla poprawy wyglądu skóry. Wewnętrznie wykorzystywany jest jako środek stymulujący, oczyszczający oraz usuwający zarazki. Olej kokosowy ma także właściwości antynowotworowe, zwłaszcza sprawdza się w profilaktyce nowotworów przewodu pokarmowego.
Olej kokosowy na odchudzanie
Olej kokosowy ma charakterystyczną budowę chemiczną, niespotykaną w wypadku pozostałych tłuszczów. Wchodzące w jego skład średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe – MCFA (w naszej diecie przeważają kwasy długołańcuchowe), nie muszą być dzielone na mniejsze elementy. Dzięki temu dochodzą wprost do komórek, w jakich są spalane oraz wykorzystywane przez organizm do produkcji energii. Olej kokosowy nie odkłada się wobec tego w formie tkanki tłuszczowej oraz nie zwiększa poziomu “szkodliwego” cholesterolu. Wręcz przeciwnie, dzięki zwiększeniu rezerw energetycznych organizmu przyspiesza metabolizm, co skutkuje szybszym spalaniem kalorii. Olej kokosowy ma mnóstwo zalet, zwłaszcza istotnych dla osób odchudzających się, oto podsumowanie najistotniejszych: jest łatwo wchłaniany oraz przyswajany przez organizm, nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, i wręcz przeciwnie, przyspiesza przemianę materii, zwiększa siłę oraz odporność, wspiera filtrowanie organizmu z trucizn pokarmowych, zmniejsza apetyt – jest niezwykle tłusty oraz syty. Wysoko przyswajalny oraz niskokaloryczny olej kokosowy jest bogaty w naturalne witaminy (E, B,C) oraz minerały (Ca, Ze,Mg, Na, Zn, K, P) i aminokwasy. Przy odchudzaniu jest ważnym składnikiem diety, gdyż zmniejsza łaknienie oraz syci, dzięki czemu długo nie będziemy czuć głodu. Zwiększa także energię oraz odporność, co pomoże w utrzymaniu regularnej aktywności fizycznej. Olej kokosowy jest także rewelacyjny dla uzupełnienia diety sportowców. Pobudza metabolizm, zatem jest nie zastąpionym składnikiem diet redukcyjnych dla osób, jakie chcą zrzucić trochę nadmiernych kilogramów. Potwierdzają to wykonane badania. Przy dłuższym oraz systematycznym używaniu oleju kokosowego następuje znaczna redukcja tłuszczu brzusznego, i wszystko to dzięki oryginalnej proporcji nasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej kokosowy – wykorzystanie w kuchni
Dzięki swoim licznym zaletom, należałoby mieć go w kuchni zawsze pod ręką. Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia oraz grillowania chociażby klasycznych potraw. Olej kokosowy nie jełczeje, można go długo przechowywać, najlepiej w ciemnym pojemniku bez dostępu do światła. Idealnie znosi wysokie temperatury, dzięki czemu podczas smażenia może być podgrzewany do niezwykle wysokich temperatur, powyżej 25 stopni staje się płynny. Jest dobrym substytutem oleju słonecznikowego. Chociażby podczas diety odchudzającej można raz na pewien czas pozwolić sobie na posiłek smażony na oleju kokosowym. Będzie to dobre oraz niskokaloryczne danie. Olej z orzecha kokosowego jest dobrym dodatkiem zarówno do orientalnych potraw, jak również tychże tradycyjnych. Dobrze sprawdza się także do wypieków, dla wegetarian stanowi doskonały zamiennik tłuszczu zwierzęcego. Olej kokosowy jest bardzo ważnym produktem. Jego unikalny skład sprawia, iż staje się niezastąpiony zarówno w kuchni osób odchudzających się, wegetarian jak również wielbicieli klasycznych dań. Jednakże wykorzystanie oleju kokosowego sięga jeszcze dalej. Jako kosmetyk z pewnością przyczyni się do lepszego samopoczucia oraz wyjątkowo delikatnej skóry.