Post sokowy to ostatnio znana metoda walki nie tylko z truciznami zgromadzonymi w organizmie, lecz również dodatkowymi kilogramami. Soki warzywne na odchudzanie idealnie sprawdzają się w tej roli. Dlaczego nie owocowe, jeśli mamy do czynienia z artykułami, jakie również są polecane w naszym jadłospisie? Owoce zawierają niestety dużo cukrów prostych. Dodatkowo wykazują wyższy indeks glikemiczny oraz są bardziej kaloryczne. To z tego powodu lepiej postawić na warzywa, gdy chcemy zawalczyć o własną figurę.
Soki warzywne na odchudzanie – wartości w jednej szklance
Podstawą diet odchudzających jest zmniejszenie liczby zjadanych kalorii. Należy mieć jednakże na uwadze, iż mniejsza liczba posiłków lub drastyczne cięcia w jadłospisie nie spełnią własnej roli. Kiedy organizm z dnia na dzień będzie musiał zmierzyć się z dużo niższą ilością kalorii, możemy doznać swoistego szoku. Dodatkowo szybko zaczniemy zmagać się z brakiem witamin oraz pozostałych istotnych składników. Niewątpliwie lepszym pomysłem jest zastąpienie pełnowartościowych posiłków niskokalorycznymi. Oraz tutaj swoją rolę spełniają soki warzywne na odchudzanie.
Jedna szklanka soku warzywnego jest w stanie zastąpić posiłek. Sok może doskonale zastąpić nam przekąskę, lunch, lub podwieczorek. Wypity na kolację, pozwala zniwelować poczucie głodu, lecz nie obciąży żołądka. Spożyte natomiast na śniadanie stosowne kompozycje są w stanie dodać nam chęci do działania oraz rozwijać. Wszystko zależy od tego, na które warzywa postawimy. Co najistotniejsze, ostatecznie pomniejszamy dobowy bilans energetyczny, lecz nie zmagamy się z poczuciem niedosytu, i potem wilczymi napadami głodu. Jest mniej kalorycznie, więc ubywa dodatkowych kilogramów, a jednakże organizmowi dostarczane są witaminy, minerały oraz niezwykle istotne enzymy.
Warzywa, jakie należałoby wybrać na diecie redukcyjnej
Soki warzywne na odchudzanie stwarzają duże pole do popisu, gdy brać pod uwagę kompozycje smakowe. Do wyboru mamy dużą paletę warzyw, jakie efektywnie zwalczą uciążliwe kilogramy, i do tego zadbają o sprawne działanie danych narządów i całych układów.
Idealnie sprawdzają się warzywa strączkowe, w szczególności fasola, soja i bób. Zapewniają poczucie sytości oraz to na dosyć długi okres. Można je łączyć z artykułami o wyższym indeksie glikemicznym, co pozwoli na spowolnione przyswajanie węglowodanów do krwiobiegu. Dodatkowo otrzymuje się kompozycje zapobiegające gromadzeniu tkanki tłuszczowej.
Niskokaloryczne soki warzywne na odchudzanie zrobimy z zielonych produktów – szparagów, sałaty, świeżego szpinaku lub szczypiorku. Takie napoje mają mało kalorii, a dołączając do nich lekko ostrą rzodkiew, jarmuż o subtelnie orzechowej nucie lub smaczną cukinię, można zrobić napoje, jakie utrafią w nasze gusta smakowe.
Niskim indeksem glikemicznym wyróżniają się brokuły, pomidory, kalarepa, kalafior, kapusta lub także papryka. Gdy czyste soki warzywne na odchudzanie nie do końca do nas przemawiają, dodajmy do nich ulubione przyprawy. Doskonale sprawdza się chili, gdyż ostry smak oddziałuje na spożywanie mniejszych ilości, do tego zawarta w niej kapsaicyna hamuje apetyt, i również zwiększa tempo metabolizmu.
Soki warzywne dopełnieniem diety redukcyjnej
Dieta, jaką stosujemy w celu zrzucenia paru niepotrzebnych kilogramów, nie musi bazować na samych sokach, lecz te warzywne będą stanowić optymalne jej uzupełnienie. Takie wzmacniające napoje sprawdzać się będą przez cały rok. Oczyszczą organizm oraz nawodnią go. Zimą dostarczą ważnych składników poprawiających działanie układu immunologicznego, latem natomiast – ze względu na wysoką zawartość soli mineralnych – idealnie dopełnią powstałe niedobory.
Zmiksowany brokuł lub szpinak to napoje, jakie pozwolą uporać się z zaparciami dzięki wysokiej zawartości błonnika. Tego rodzaju soki warzywne na odchudzanie są przy tym lekkostrawne. Sycąca kompozycja może zastąpić sałatkę, dotąd spożywaną na lunch.
Soki warzywne na odchudzanie z pomocą wyciskarki
Najłatwiej byłoby wybrać sok z półki sklepowej. Niestety kupne produkty dalekie są od wartości, na których szczególnie nam zależy. Należałoby zatem zainwestować w wyciskarkę, ponieważ to równocześnie inwestycja we własne zdrowie: możliwość wykonywania dowolnych soków, w tym warzywnych, jakie pomagają uporać się z niezadowalającą liczbą kilogramów.
Wyciskarka poradzi sobie z uzyskaniem soku z wcześniej nadmienionego szpinaku. To warzywo, jakie nie tylko efektywnie walczy z zaparciami, lecz również wspiera filtrowanie organizmu, i również zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu. Z wyciskarką możemy także przygotować sok kapuściany, jaki oczyszcza oraz pozytywnie oddziałuje na pracę układu trawiennego. Na ten ostatni idealnie wpływają również ogórki. Uzyskany z nich wyciąg służy wydalaniu wody z organizmu, i do tego pozytywnie wpływają na skórę, włosy oraz paznokcie.
Seler to następny produkt, jaki winien zawitać w odżywczych napojach, które stanowią soki warzywne na odchudzanie. Poprawia trawienie, dobroczynnie oddziałuje na pracę wątroby oraz usprawnia humor. Jednakowo doskonale sprawdza się sok z porów lub pomidorów.