Biorąc pod uwagę fakt jak wiele w ostatnich latach mówi się o odpowiednim odżywianiu się i stylu życia w kontekście zapobiegania nadwadze i otyłości, dość mocno może dziwić fakt, że liczba osób, które mają problem z zachowaniem prawidłowej masy ciała rośnie drastycznie z roku na rok. W dodatku najbardziej niepokoi fakt, że jest to problem ludzi coraz młodszych, w tym także i dzieci. A jest to stan szczególnie niebezpieczny, ponieważ zarówno z nadwagą jak i otyłością związane jest dość duże ryzyko zachorowania na przykład na miażdżycę tętnic, która można skończyć się zawałem albo wylewem. Poza tym duże jest także ryzyko rozpoznania cukrzycy typu II. Dawniej były to przypadłości, które zdarzały się głównie ludziom dorosłym w późniejszym etapie ich życia. Dzisiaj coraz częściej dotyczy to także otyłych dzieci. Dlatego prowadzenie programów i kampanii edukacyjnych wciąż musi być prowadzone i należy dążyć do tego, aby były nimi obejmowane coraz to większe społeczności. Tylko w ten sposób można zatrzymać epidemię otyłości, o której coraz częściej mówi się w mediach. Trzeba opracowywać jeszcze skuteczniejsze sposoby przekonywania osób, że zmiany w sposobie odżywiania się są najlepszym co mogą zrobić dla swojego zdrowia. W połączeniu z umiarkowaną aktywnością fizyczną każdego dnia to najlepszy sposób zapobiegania różnego rodzaju chorobom.
W jaki sposób naukowcy starają się przybliżyć zwykłym ludziom zasady komponowania zdrowych posiłków każdego dnia? Na przykład poprzez publikowanie i promowanie tak zwanej piramidy żywienia. Ten bardzo prosty sposób pozwala na przedstawienie proporcji w jakich poszczególne grupy produktów spożywczy powinny znajdować się w codziennej diecie. Im niższy poziom piramidy tym więcej produktów danej grupy powinno się spożywać. Im wyżej, tym te ilości powinny mieć mniejsze. Wygląd piramidy ulegać może niewielkim modyfikacjom co jakiś czas. Wiąże się to z tym, że naukowcy wciąż zyskują nową wiedzę na temat wpływu różnego rodzaju produktów na zdrowie człowieka. Na przykład w ostatnich latach piramida żywienia została nieco przebudowana i teraz nazywa się piramidą żywienia oraz aktywności fizycznej. U jej podstawy znalazła się aktywność fizyczna. Zgodnie z aktualną wiedzą bowiem sama zdrowa dieta nie jest wystarczająca dla zachowania pełni zdrowia. Dopiero połączenie jej z aktywnością fizyczną może dać najlepsze rezultaty.
Fakty są takie, że ludzie są aktualnie znacznie mniej aktywni fizycznie niż ich rodzice w ich wieku. Wiąże się to z tym, że coraz większa liczba osób posiada samochód i się nim codziennie przemieszcza, nawet na krótkich dystansach. Jeśli chodzi o pracę to także coraz częściej wykonujemy pracę, która nie wiąże się z dużym wysiłkiem. Coraz więcej osób przez 8 godzin dziennie każdego dnia wykonuje różnego rodzaju prace biurowe lub wymagające siedzenia przy komputerze. Również pracownicy fizyczni nie pracują już tak ciężko, ponieważ mają do pomocy spore ilości maszyn, które mogą zastąpić ich w wielu cięższych pracach.
Jednocześnie wraz ze zmniejszeniem aktywności fizycznej nie uległy zmniejszeniu posiłki. Wręcz przeciwnie. Porcje, jakie ludzie jedzą, są zdecydowanie większe niż dawniej. W dodatku coraz częściej korzysta się z wysoko przetworzonych produktów, które niestety zawierają duże ilości kalorii pochodzących z tłuszczu i cukru. Taki sposób żywienia nie dość, że wpływa na przybieranie na wadze to także doprowadzania do rozwijania się w jelitach patogennej flory bakteryjnej. Naukowcy w ostatnich latach coraz większą liczbę badań poświęcają właśnie temu, jak duży wpływ na zdrowie człowieka oraz skłonność do tycia ma właśnie mikroflora jelitowa.
Decydując się na dietę odchudzającą warto więc zwrócić uwagę także i na ten aspekt. Okazuje się bowiem, że jogurt naturalny na odchudzanie może mieć bardzo korzystny wpływ. Po pierwsze dlatego, że jest to produkt fermentowany i zawiera bardzo korzystne dla zdrowia człowieka szczepy bakterii probiotycznych. Po drugie jogurt naturalny jest także dobrym źródłem dobrej jakości białka, zawiera niewielkie ilości tłuszczu i dostarcza sporo wapnia. Nie ma więc żadnych przeciwwskazań, aby spożywać porcję jogurtu każdego dnia. Warto, aby jadły go także dzieci. Wielu rodziców, nawet jeśli podaje swoim dzieciom jogurty, to najczęściej są to gotowe jogurty owocowe. Niestety nie jest to dobry wybór. Nie zawierają one tak dużych ilości bakterii probiotycznych jak jogurty naturalne. A dodatkowo producenci oprócz niewielkich ilości owoców dodają do tych produktów także spore ilości cukru. Jest to zupełnie niepotrzebnie. Z tego też powodu, jeśli już zależy nam na jogurcie owocowym, to zdecydowanie lepiej jest zrobić go samodzielnie. Wcale nie wiąże się z tym dużo pracy. Wystarczy pokroić lub rozetrzeć widelcem kilka truskawek lub innych miękkich owoców i wymieszać je z jogurtem naturalnym. Można także na bazie jogurtu i owoców zrobić bardzo zdrowy koktajl. Tu dobrze sprawdzą się na przykład banany albo awokado. Można taki deser wzbogacić jeszcze kilkoma orzechami. Z pewnością będzie to zdrowszy wybór niż gotowy, słodki jogurt.