Płatki owsiane są jednym z ulubionych produktów wszystkich odchudzających się osób. Zalecają je swoim klientom i pacjentom dietetycy z całego świata. Są one bowiem artykułami pełnowartościowymi, które składają się z węglowodanów złożonych, przez długi czas mogących zapewniać organizmowi sporą dawkę energii. Zazwyczaj je się je na śniadanie pod postacią różnorodnych owsianek. Można zalewać je wrzątkiem i później uzupełniać świeżymi owocami bądź jogurtem naturalnym, albo gotować na kuchence, razem z mlekiem i orzechami bądź naturalnym kakao. Z płatków owsianych da się też przygotować fantastyczne i dietetyczne ciasteczka, których nie musi sobie odmawiać nawet taka osoba, która próbuje zrzucić cały swój zbędny balast. To niewielki grzeszek o niskiej kaloryczności. Nie wpłynie on negatywnie na efektywność samego odchudzania, a może je nawet podkręcić poprzez przyspieszanie tempa przemiany materii. Ciastka owsiane na odchudzanie są też bardzo smaczne. Emitowany przez nie aromat rozchodzi się po całym domu już podczas samego pieczenia, oddziałując na wszelkie ludzkie zmysły. Gdy człowiek na diecie pozwoli sobie czasami na taką niewielką i do tego zdrową przekąskę, jego psychika zostanie unormowana. Poczuje się lepiej, bo nareszcie zje coś rzeczywiście smacznego i bardzo słodkiego. Później będzie mógł z łatwością powrócić do swojej odchudzającej diety i rzetelnie się jej trzymać. Nie warto zatem odmawiać sobie wszystkiego – zwłaszcza że samodzielnie przygotowane ciasteczka czasem potrafią nawet ułatwić odchudzanie.
Czego zatem potrzeba do przygotowania zdrowych i dietetycznych ciastek? Lista składników jest bardzo prosta. Znajdują się w niej: płatki owsiane, otręby pszenne, mąka (można zmieszać mąkę pszenną z żytnią lub razową), jajko, sok jabłkowy, olej (najlepszy będzie kokosowy), cynamon oraz proszek do pieczenia. Aby ciastka były słodsze, a jednocześnie wciąż niskokaloryczne, można uzupełnić masę jakąś zdrowszą substancją słodzącą – np. miodem, stevią, ksylitolem, erytrytolem lub zwykłym słodzikiem. Jak natomiast przygotować swoje ciasteczka? Najpierw należy zająć się wymieszaniem wszystkich suchych składników. Do większej miski trzeba wrzucić ok. jedną szklankę płatków owsianych (powinny to być płatki górskie), jedną szklankę otrębów pszennych, szklankę mąki pszennej lub po połowie szklanki mąki pszennej i żytniej, małą łyżeczkę proszku do pieczenia oraz cztery łyżeczki cynamonu. W tym momencie do przygotowywanej masy można też dodać niewielką ilość naturalnego kakao, które wspaniale zabarwi ciasteczka i nada im przyjemnego czekoladowego aromatu. Po wymieszaniu suchych składników do miski należy wbić jedno jajko oraz wlać jedną czwartą szklanki oleju kokosowego i jedną szklankę soku jabłkowego. Chcąc dosłodzić całą masę i nie dodawać sobie kolejnych kalorii, można rozpuścić ok. 10 pastylek słodzika w niewielkiej ilości gorącej wody i przelać to wszystko do swojego naczynia. Dobrze sprawdzi się też tutaj zwykły miód. Ze względu na jego klejącą konsystencję wspaniale połączy on ze sobą wszystkie składniki i pozwoli z łatwością tworzyć z nich ciasteczka o dowolnych kształtach.
Teraz, gdy masa na ciastka owsiane na odchudzanie została już przygotowana, wystarczyłoby utworzyć z niej małe przekąski i po prostu je upiec. Można jednak sprawić, by były one jeszcze smaczniejsze i znacznie zdrowsze. Wystarczy uzupełnić ciasto dowolnymi suszonymi owocami. Świetnie sprawdzi się w nich m.in. suszona żurawina czy zwykłe rodzynki. Jako że takie dodatki wspaniale łączą się również z orzechami, do masy można także wsypać garść prażonych migdałów, ziarnka słonecznika, pestki dyni czy pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Za każdym razem poprzez zmianę dodatków można przygotować zupełnie inne w smaku i wyglądzie ciastka. Trzeba tylko trochę pokombinować. Jeżeli za pierwszym razem nie wyjdą one perfekcyjnie, następnym razem wystarczy zmienić ich skład i uzupełnić go czymś jeszcze. Ostateczny smak i wygląd ciastek owsianych zależeć będzie tylko i wyłącznie od kreatywności samego cukiernika. Być może on sam wpadnie na jakiś genialny pomysł, który pozwoli mu na przygotowanie czegoś naprawdę niesamowitego. Czasem nawet teoretycznie niepasujące do ciast dodatki odnajdują się w takich wypiekach fantastycznie. Nie warto się tutaj ograniczać. Jedyną zasadą jest to, by do masy dodawać dodatki zdrowe i wartościowe.
Teraz, gdy ciastka owsiane na odchudzanie są już prawie gotowe, trzeba je po prostu piec. A jak to zrobić? Już podczas tworzenia masy można rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Z ciasta należy formować małe kuleczki i delikatnie je później rozpłaszczać, aby kształtem przypominały one małe okrągłe ciasteczka. Najlepiej umieścić je na blaszce przykrytej zwykłym papierem do pieczenia lub posmarowanej niewielką ilością margaryny bądź innego tłuszczu. Ciasteczka owsiane powinny się piec przez około dwadzieścia minut. Po upływie tego czasu należy wyciągnąć je z piekarnika i sprawdzić, czy są już gotowe i czy ciasto zdążyło się w pełni upiec.