Wiele osób decyduje się w dzisiejszych czasach rozpocząć dietę odchudzającą. Jest to spowodowane tym, że z roku na rok zwiększa się ilość osób dotkniętych problemem nadwagi oraz otyłości. W związku z tym, że ciągle prowadzone są różnego rodzaju programy oraz kampanie edukacyjne część z nich udaje się przekonać do wprowadzenia zmian do swojego sposobu odżywiania się i stylu życia. Jest to bardzo dobry znak, ponieważ z nadmierną masą ciała jest związane zwiększone ryzyko wielu chorób. Przede wszystkim chodzi tutaj o choroby układu krążenia, miażdżycę oraz wynikający z nich zawał mięśnia sercowego, który w wielu przypadkach może się skończyć śmiertelnie. Najbardziej niepokojący jest jednak fakt, że zawał coraz częściej dotyka coraz młodsze osoby, w tym już nawet nastolatków. A to wszystko dlatego, że w krajach rozwiniętych i rozwijających się już nawet połowa dzieci ma nadmierną masę ciała oraz jest narażona na wszystkie możliwe choroby, które się z tym wiążą. Dlatego też naukowcy i specjaliści od żywienia człowieka nie ustają w prowadzeniu kampanii i uświadamianiu ludzi, jak ważny jest wpływ żywności i stylu życia na masę ciała i ogólnie pojęte zdrowie.
Wiele osób, które do tej pory odżywiały się w sposób niezdrowy i doprowadziły się do nadwagi lub otyłości nie jest w stanie samodzielnie zmienić swoich nawyków, ponieważ najzwyczajniej nie mają odpowiedniej wiedzy na ten temat. Oczywiście dzięki prowadzonym kampaniom mniej więcej wiedzą co jest zdrowe, a co nie, ale nie wiedzą jak tą wiedzę stosować w praktyce. Dlatego zaleca się, aby zgłaszały się po fachową pomoc do dietetyków, którzy są specjalistami w dziedzinie prawidłowego i zbilansowanego żywienia człowieka. Dobry dietetyk w trakcie pierwszej wizyty dokona wszelkich pomiarów antropometrycznych oraz analizy składu ciała. Zapyta także o to, jaki styl życia prowadzi dana osoba, jak jest jej typowy plan dnia. Dzięki temu będzie mógł obliczyć zapotrzebowanie energetyczne, czyli ilość kalorii, jaka powinna być każdego dnia dostarczana z pożywieniem, aby umożliwić utratę masy ciała w optymalnym tempie. A także będzie mógł ustalić jakie powinny być proporcje wszystkich najważniejszych składników pokarmowych takich jak węglowodany, białka i tłuszcze. Poza tym uwzględni także zapotrzebowanie na wszystkie witaminy oraz składniki mineralne. Efektem tej wizyty będzie dopracowany pod każdym względem jadłospis na odchudzanie indywidualnie dopasowany do każdego pacjenta. Dzięki temu odchudzanie będzie przebiegać w dobrym tempie a ciało będzie prawidłowo odżywione. To wszystko przyczyni się do większej skuteczności i pozwoli na utrzymanie prawidłowej wagi w przyszłości.
Z czego składa się taki jadłospis? Rozpisane w nim są szczegółowo wszystkie posiłki, a także uwzględnione są godziny, kiedy każdy posiłek powinien być zjedzony. Zazwyczaj tych posiłków będzie 5 a przerwy będą wynosić od 3 do 4 godzin. To pozwala bardzo precyzyjnie kontrolować poczucie głodu i unikanie chęci na dodatkowe podjadanie pomiędzy posiłkami. Zazwyczaj jadłospis taki składa się z trzech głównych posiłków, czyli śniadania, obiadu oraz kolacji i dwóch mniejszych przekąsek. Nie powinno się opuszczać żadnego posiłku i trzeba zachować równe przerwy między nimi. Tylko w ten sposób dieta odchudzająca przyniesie najlepsze rezultaty.
Co składa się na poszczególne posiłki? Podstawą wszystkich dań są warzywa oraz dobre źródła węglowodanów złożonych. Dodatkowo zaproponowane są dobre białka oraz zdrowe tłuszcze. Całość oparta jest na najbardziej aktualnych zaleceniach żywieniowych, które zaprezentowane są często w formie piramidy żywienia. Po dłuższym stosowaniu diety odchudzającej z czasem coraz większa liczba osób zdobywa na tyle dużą wiedzę i świadomość, że stopniowo staje się coraz bardziej samodzielna i wizyty kontrolne u dietetyka mogą być już coraz rzadsze. W pewnym momencie nawet sam dietetyk widząc postępy swojego pacjenta może zdecydować się na to, aby szczegółowy jadłospis, który zawiera konkretne przepisy na potrawy, zamienić na ogólnie ujęte zalecenia żywieniowe.
Ogólnie rzecz biorąc przykładowy jadłospis od dietetyka może wyglądać tak, że na śniadanie jest przewidziana owsianka na mleku. Można do niej dodać jakiś pokrojony owoc i kilka orzechów. Pierwsza przekąska może składać się z jakiejś sałatki z rukoli i pomidorów albo kanapki z chudą wędliną lub pastą jajeczną. Obiad jest największym posiłkiem i może znaleźć się w nim kasza gryczana z surówką z marchewki, rzepy i jabłka oraz jogurtu, a do tego kawałek gotowanego na parze fileta z piersi kurczaka lub indyka. Innego dnia z kolei będzie to na przykład ryż, sałatka z rukoli lub duszony jarmuż oraz grillowany łosoś. Kolejna przekąska to może być jogurt naturalny zmiksowany z jakimiś owocami, np. z morelami lub mieszanką owoców leśnych. Kolacja powinna być lekkostrawna, ponieważ jest to ostatni posiłek w ciągu dnia. Warto więc postawić na przykład na kanapkę z pastą jajeczną albo delikatną sałatkę z jajkiem i warzywami. Nie wolno również zapominać o tym, aby przez cały czas stosowania diety odchudzającej wypijać co najmniej 2 litry wody każdego dnia.