W obecnych czasach zewsząd jesteśmy bombardowani zdjęciami szczupłych, pięknych kobiet. Niestety nie każda kobieta posiada idealne kształty niczym modelka z wybiegów. Jednak każda chciałaby czuć się pięknie i zdrowo. Jest wiele metod na zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. Możemy biegać, pływać na basenie, chodzić na siłownię, do sauny i robić mnóstwo innych rzeczy. Możemy również wprowadzić do swojego jadłospisu kilka przypraw, które nam w tej walce pomogą. Niektóre z nich poprawiają trawienie, inne działają rozgrzewająco, a jeszcze inne pomagają w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu.
Przyprawy na odchudzanie:
Imbir
Imbir jest pomocy m.in. w przypadku:
-przeziębień (dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym),
-różnego rodzaju schorzeń stawów,
-mdłości u kobiet ciężarnych, ale również tych spowodowanych chorobą lokomocyjną,
-bóli miesiączkowych,
-obrzęków (olejki eteryczne zawarte w imbirze działają moczopędnie, co pomaga zmniejszyć obrzęki m.in. nóg),
-migreny,
-problemów z koncentracją (imbir regularnie stosowany poprawia ukrwienie mózgu, wspomagając tym samym jego pracę),
-problemów z trawieniem (wspomaga wydzielanie śliny i soku żołądkowego, jest pomocny w przypadku bóli brzucha oraz wzdęć),
-nieświeżego oddechu (to wpływ bakteriobójczego i przeciwgrzybiczego wpływu imbiru na higienę jamy ustnej).
Imbir jest znany z właściwości rozgrzewających, oczyszczających i pobudzających organizm do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.
Imbir ogranicza uczucie głodu skutecznie pomagając w odchudzaniu.
Jest to przyprawa praktycznie zupełnie bezkaloryczna, co zdecydowanie przemawia na jej korzyść. Różnego rodzaju zmiany hormonalne i przewlekły stres mogą powodować podwyższenie poziomu kortyzolu we krwi, co może przyczyniać się do przybierania na wadze, szczególnie utrudniając utratę tłuszczu z brzucha. Imbir natomiast hamuje produkcję kortyzolu.
Kurkuma
Kurkuma jest przyprawą od dawna stosowaną w kuchni Indyjskiej. Działa antynowotworowo, a substancją aktywną i pełniącą funkcję naturalnego barwnika jest kurkumina. Kurkumina zawarta w kurkumie wykazuje szerokie dość spektrum działania, które objawia się na poziomie całego organizmu. Stwierdza się jej działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i antywirusowe, co wpływa na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Kurkumina wpływa na pracę wątroby, ponieważ wspiera wydzielanie żółci, która z kolei uczestniczy w procesach trawienia tłuszczów przez nas spożytych.
Kardamon
Kardamon ma działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu. Dzięki wprowadzeniu kardamonu do swojego jadłospisu możemy obniżyć cholesterol, pozbyć się oponki z brzucha. Kardamon jest również lekarstwem na problemy żołądkowo-jelitowe. Przyprawa zawiera ekstrakty, które działają na bakterie np. Kolibacterium coli. Pomaga osiągnąć również równowagę we florze jelitowej.
Cynamon
Cynamon znany jest ze swoich wyjątkowych właściwości leczniczych. Wykazuje właściwości antynowotworowe, przyspiesza przemianę materii, oraz reguluje pracę nerek. W ten sposób oczyszcza organizm z toksyn. Jest źródłem witamin i minerałów. W stanach przeziębienia i grypy, przyprawa ta również radzi sobie świetnie. To dzięki swoim właściwościom przeciwwirusowym i antybakteryjnym.
Chili
Jak większość pikantnych przypraw Chili ma działanie bakteriobójcze. Chroniąc nas przed problemami żołądkowo- jelitowymi. Wspomaga wydzielanie soków trawiennych i poprawia pracę przewodu pokarmowego. Papryczka chili charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C i A, czyli antyoksydantów. Jednak nie każdy może spokojnie spożywać papryczkę Chili. Osoby cierpiące na wrzody żołądka powinny tej przyprawy zdecydowanie unikać. Papryczka przyspiesza przemianę materii oraz niweluje uczucie głodu i podjadanie między posiłkami.
Pieprz Cayenne
Pieprz Cayenne ma właściwości rozgrzewające, wspomaga pracę układu pokarmowego. Stosowany jest na zgagę, wzdęcia, czy niestrawność. Kapsaicyna występująca w tej przyprawie działa przeciwzapalnie, a także antybakteryjnie i przeciwbólowo. Pieprz cayenne wykorzystywany jest w zwalczaniu bólu głowy oraz nerwobólów. Kapsaicyna posiada również właściwości przeciwnowotworowe. Sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn, wykazuje pozytywny wpływ na układ krążenia. Pieprz cayenne z wodą, sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i miodu wykorzystywany jest w diecie odchudzającej i detoksykacyjnej. Napój ten oczyszcza organizm z toksyn oraz zwiększa tempo metabolizmu i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Tymianek
Tymianek świetnie reguluje procesy trawienne. Wykazuje również działanie bakteriobójcze. Tymianek w postaci herbaty oczyszcza organizm z nadmiaru wody oraz działa oczyszczająco. Zapobiega biegunce oraz ma swoje zastosowanie przy zwalczaniu pasożytów ludzkich. Pomaga również przy wrzodach skóry, czy też trądziku jako napar do przemywania.
Te wszystkie przyprawy doskonale wspomagają układ pokarmowy, a co za tym idzie proces odchudzania. Pamiętajmy jednak, że same przyprawy nie wystarczą. Potrzebna jest również zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna.