Kawa jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Działa pobudzająco na układ nerwowy, zapobiega występowaniu rozmaitych zaburzeń. Prawdopodobnie mnóstwo osób zadaje sobie pytania: czy kawa wspomaga odchudzanie? Czy kawę można pić w trakcie diety odchudzającej?
Właściwości kawy
Od wieków kawa jest znaną na świecie używką. Zawarta w kawie kofeina przejawia działanie pobudzające, polepsza samopoczucie oraz likwiduje uczucie przemęczenia. Mnóstwo osób uważa, że wzmacnia podnietę, spostrzegawczość i koncentrację, szczególnie przy czynnościach monotonnych. Dodatkowo usprawnia pamięć krótkotrwałą. W kawie zamkniętych jest około 7000 rozmaitych związków, w tym flawonoidów, jakie pozytywnie działają na zdrowie. Kwas chlorogenowy przejawia intensywne właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki, jakie w niezwykle dużych ilościach występują w czasie intensywnego treningu fizycznego, polecanego podczas odchudzania się. Dodatkowo kwas chlorogenowy redukuje przyswajanie glukozy w jelitach. Systematyczne wypijanie zielonej kawy (2 filiżanki dziennie) przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej, ponieważ kawa zielona zawiera więcej polifenoli w przyrównaniu do palonej. Dodatkowo istotny jest także sposób parzenia kawy. Najwięcej polifenoli zawiera kawa zrobiona w ekspresie ciśnieniowym i parzona po turecku. Kawa pobudza perystaltykę jelit, przeciwdziałając zaparciom. Tenże fakt jest wielokrotnie stosowany przez osoby będące na diecie odchudzającej. Kawa i polifenole w niej zamknięte ograniczają tworzenie blaszki miażdżycowej, i tym samym przeciwdziałają miażdżycy i działają przeciwzapalnie. Kawa espresso usprawnia mechanizmy trawienia, przez zwiększenie wydzielania soku żołądkowego. Ze względu na ten fakt, osoby cierpiące na wrzody żołądka oraz dwunastnicy nie powinny spożywać kawy, aby nie nasilać symptomów choroby.
Kawa a odchudzanie
Kofeina przyjmowana w dużych dawkach (300 mg/dobę) pobudza mechanizm termogenezy, w efekcie którego organizm tworzy ciepło, potrzebne do utrzymania stałej temperatury ciała. Oddziałuje tym samym na zwiększenie liczby spalanych kalorii, zwłaszcza podczas treningu fizycznego. Równocześnie pobudza organizm, przygotowując go do tempa ciężkich ćwiczeń. To dlatego większość dostępnych na rynku środków termogennych, wspomagających spalanie tkanki tłuszczowej, ma w swoim składzie kofeinę. Należy jednakże pamiętać, iż przyswajana przez picie kawy, wchłania się w mniejszych ilościach aniżeli w wypadku suplementów. Zwróćmy także uwagę na sumowanie wartości przyjmowanej kofeiny, występującej zarówno w kawie oraz herbacie, jak również napojach energetycznych. Dawka 1000mg staje się bowiem niebezpieczna dla ludzkiego organizmu.
Zmniejszenie łaknienia w efekcie spożycia dawki kofeiny jest możliwe. Działanie to, bazujące na wzroście poziomu glukozy we krwi, zapewnia jednakże krótkotrwałe efekty. Badania pokazują efektywność związku zwłaszcza w wypadku słodyczy. Dzieje się tak, w efekcie blokowania opiodów – substancji uzależniających, pochodzących ze słodkich przekąsek. Zamknięty w kawie kafestol – związek, jaki łączy się z receptorami opioidowymi układu nerwowego, hamuje ich połączenie z opiodami. Skutkuje to obniżeniem doznania przyjemności po spożyciu słodyczy, i co za tym idzie – zmniejszeniem ochoty na nie.
Kawa nie ma kalorii – nie tuczy?
Sprawa kaloryczności kawy wielokrotnie jest źle pojmowana. Jej wartość dla espresso jest niska – filiżanka napoju zawiera bowiem od 1 do 3 kcal. Często jednakże nieœwiadomie zawyżamy ją przez dodawanie wysokokalorycznych dodatków, tj. syropów smakowych lub bitej śmietany. Tak podana kawa przybiera postać deseru, wyróżnia się zatem analogiczną wartością kaloryczną. Należałoby także pamiętać, iż do cappuccino dodawane jest spienione tłuste mleko, jakie również zawiera dużo kalorii. Kawa podawana w popularnych sieciach gastronomicznych, ze względu na swój rozmiar oraz ogromną zawartość mleka, ma od 200 do 300 kcal. Napój z dodatkiem syropu czy cukru i bitej śmietany może zawierać chociażby 600 kcal. Tak przygotowana kawa winna zatem być okazjonalną przyjemnością.
Chociaż wchłanianie kofeiny może w pewnym stopniu przyczynić się do utraty kilogramów czy zapobiec ich przybraniu, nie ma wyraźnych przesłanek świadczących o jej wpływie na znaczącą oraz stałą zmianę wagi. Co więcej, nadużywanie kawy może doprowadzać do bezsenności oraz wywoływać stres, i właśnie w takich sytuacjach przyjmujemy powiększoną liczbę kalorii. Kluczem do utraty wagi oraz utrzymania jej na stałym poziomie jest racjonalne podejście do tematu.
Kawa ‒ sposób na efekt jo-jo
Naukowce z Niemiec wykonywali badania o odchudzeniu, z których finalnie wyniknęło, iż picie kawy pomaga utrzymać wagę po diecie odchudzającej oraz zapobiega efektowi jo-jo.
Badania wykonano na grupie 494 kobiet oraz mężczyzn, jacy niedawno stracili nadmierne kilogramy. Okazało się, iż osoby, którym udało się utrzymać wagę piły więcej kawy (zwykle 2-4 filiżanki dziennie) aniżeli osoby, które nie osiągnęły doskonałej sylwetki.
Naukowce wyciągnęli wniosek, iż picie właściwej ilości kawy (nie więcej aniżeli 300 mg kofeiny na dobę) może zapobiec ponownemu przybieraniu na wadze.