Z czego zrezygnować na diecie?

Kto z nas nie marzy o pięknej, szczupłej sylwetce? Dlatego też każdy zawsze robi wszystko, żeby móc pochwalić się piękną figurą. Od niedawna wiadomo, że pomóc w odchudzaniu mogą różne owoce, na przykład … suszone śliwki. W związku z tym mnóstwo osób zadaje sobie pytanie, czy rzeczywiście suszone śliwki na odchudzanie są dobre?

Suszone śliwki – właściwości
Śliwki suszone są produktem powstałym na drodze suszenia owoców śliwy. Uważa się, że tenże typ bakalii jedzony był już tysiące lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego. W efekcie migracji ludzi oraz mieszania się kultur w historii dziejów, przysmak tenże został rozpowszechniony w całej Europie. Są różnorodne rodzaje śliwek. Należą one do rodzaju Prunus sp., jaki ma ponad 200 rodzajów. Zależnie od regionu pochodzenia, charakteryzuje się amerykańskie, wschodnie (japońskie) i europejskie. Na półkach sklepowych przeważnie napotyka się odmianę kalifornijskiej śliwki suszonej. Suszone śliwki mają mnóstwo atutów dietetycznych. Są zagęszczonym źródłem energii oraz elementów wzmacniających, zwłaszcza minerałów. Poprawiają pracę przewodu pokarmowego, regulując wypróżnienia. Pod względem wartości wzmacniających, śliwki suszone różnią się od tych surowych zwłaszcza kalorycznością, jaka jest o wiele wyższa. Należałoby jednakże zaobserwować, że w trakcie suszenia owocu kondensacji ulega nie tylko ilość kalorii, lecz także składników wzmacniających (zwłaszcza witaminy A, żelaza, potasu, fosforu) oraz przeciwutleniaczy (kwasów fenolowych, flawanoli, flawonoli, antocyjanów). Należy jednakże pamiętać, że suszone śliwki są źródłem dużej ilości cukrów.

Śliwki – kaloryczność oraz właściwości
Bogate w błonnik suszone śliwki ułatwiają spalanie tłuszczu. Pomimo, iż 100 gram śliwek zawiera również 200 kalorii, bez obaw możemy włączyć te owoce do naszej diety gdyż, na zamknięte w śliwkach pektyny nasz organizm niezwykle szybko reaguje poczuciem sytości. Suszone owoce są zatem ratunkiem dla łasuchów, jacy mogą jeść je zamiast tuczących batonów oraz pralinek. Suszone śliwki zapewniają bowiem żołądkowi uczucie sytości, którego nie zapewnia żaden wyrób czekoladowy. Śliwki są przy tym jednakowo słodkie co czekolada oraz niezwykle dobre. Możemy dodać parę sztuk np. do porannego jogurtu, lub do obiadowej sałatki z kapustą pekińską. Suszone śliwki nie tylko przyśpieszają przemianę materii, lecz również usprawniają trawienie, i to ze względu na wysoką zawartość błonnika. Znany z medycyny ludowej sposób na kłopoty z trawieniem to jedzenie trzech suszonych śliwek każdego dnia. Jest to niezwykle efektywna metoda, jaka pozwala w prosty sposób uregulować pracę naszego przewodu pokarmowego. Śliwki suszone zapewniają zatem poczucie sytości, pobudzają metabolizm, oczyszczają jelita, usprawniają trawienie i hamują przyswajanie węglowodanów oraz cholesterolu, więc powinny znaleźć się w diecie zmagających się z nadwagą. Śliwki zawierają także beta-karoten, witaminy C oraz E, jakie mają właściwości antynowotworowe. Witamina C ma również właściwości uszczelniające naczynia krwionośne. Śliwki powinny docenić osoby zmagające się z pękającymi naczynkami, owoce te bowiem zawierają dużą ilość witaminy K, jaka poprawia mechanizm krzepnięcia krwi. Zamknięte w śliwkach przeciwutleniacze spowalniają mechanizm starzenia się oraz powstawania zmarszczek. Przeciwutleniacze ograniczają także tworzenie w organizmie tzw. wolnych rodników, jakie niszczą struktury komórek oraz uczestniczą w procesie rozwoju raka oraz chorób serca. Ze względu na zawartość potasu śliwki poleca się również osobom cierpiącym na nadciśnienie. Pierwiastek tenże działa przeciwstawnie do sodu, jaki zawiera m.in. często wykorzystywaną sól kuchenna, dzięki czemu może przyczyniać się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego. Zalecane są także wegetarianom, ze względu na bogactwo żelaza, fosforu, wapnia, magnezu oraz witamin. Pamiętajmy żeby kupować suszone owoce wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Najlepiej wybierać te paczkowane – wtedy mamy gwarancję, ze owoce są doskonałej jakości oraz nie są przeterminowane, w związku z czym zawierają wszelkie ważne składniki.

Suszone śliwki na odchudzanie
Dzięki wysokiej zawartości błonnika, śliwki suszone pomagają regulować zaparcia wielokrotnie występujące u osób borykających się z nadmiarem kilogramów. Co więcej zapewniają poczucie sytości oraz mają średni indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą szybko poziomu glukozy we krwi. Są niewątpliwie lepszą alternatywą dla słodyczy, natomiast ich słodki smak może efektywnie zaspokoić chęci na łakocie. Należy jednakże pamiętać, że śliwki suszone są wyrobem znacznie bardziej kalorycznym aniżeli surowe. Co więcej koncentracja cukrów w przeliczeniu na 100 g jest znacznie większa aniżeli u tych niepoddanych suszeniu. Ze względu na fakt, że są małe objętościowo dosyć łatwo przesadzić z ich ilością i co za tym idzie – zjeść za dużą porcję. Pomimo że ich indeks glikemiczny nie jest niezwykle wysoki, w wypadku osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową (np. insulinooporność) jakakolwiek podaż cukrów prostych może skutkować znaczącym skokiem insuliny, jaki będzie niepożądany w chwili obniżki tkanki tłuszczowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here