Czy zioła mogą być pomocne przy odchudzaniu?

Biały cukier jest jedną z tych substancji, która spożywana w nadmiarze bardzo szybko doprowadza do wzrostu masy ciała. Nie jest dobrze trawiona przez ludzki organizm. To on stara się jej jak najszybciej pozbyć, gdyż zaburza ona całą jego pracę. Cukier jest też bardzo kalorycznym związkiem. To przez niego wszelkiego rodzaju słodycze uchodzą za produkty tuczące i nieodpowiednie dla osób usiłujących się odchudzać. Nie jest jednak łatwo raz na zawsze pożegnać się ze słodkim smakiem. Niektórzy tak bardzo do niego przywykli, że gdyby mieli całkowicie zrezygnować z jedzenia swoich ukochanych przysmaków, woleliby dalej być grubi. Całe szczęście istnieje wiele zdrowych zamienników białej sacharozy. Są to między innymi: miód a odchudzanie, stewia, ksylitol oraz erytrytol. Przygotowując w domu owsianki czy wypieki, wystarczy uzupełniać je jedną z tych wyżej wymienionych substancji. Najlepiej całkowicie zastępować nią zwykły cukier, aby zadbać o swoją figurę, zdrowie i ogólne samopoczucie.

Substancja nr 1 – stewia
Stewia jest substancją słodzącą, która w świecie dietetyki i zdrowego żywienia została doceniona już wiele lat temu. Popularność zdobyła za sprawą swojego niezwykłego składu. Mimo iż jest to produkt bardzo słodki, nie ma on w sobie praktycznie żadnych kalorii. Sto gramów stewii dostarcza organizmowi zaledwie kilku kalorii, których nikt nie powinien uwzględniać w swoim jadłospisie (nawet osoby rzetelnie liczące kalorie). Stewia jest natomiast kilkaset razy słodsza od białej sacharozy. Już minimalny jej dodatek potrafi całkowicie odmienić smak dowolnego dania. Jedna łyżeczka przygotowanego z niej proszku zapewnia taką samą słodkość jak cała szklanka zwykłego cukru. A jak korzystać ze stewii? Obecnie można ją dostać w kilku formach. Najpopularniejsze są oczywiście tabletki, idealnie sprawdzające się w roli dodatku do kawy czy herbaty. Sproszkowaną jej wersją można natomiast posypywać ciasta i ciasteczka, traktując ją jak cukier puder. Jedyną wadą stewii jest to, że mimo iż uchodzi ona za typową substancję słodzącą, ma dość charakterystyczny gorzkawy posmak. Nie każdemu będzie on w stu procentach pasować.

Substancja nr 2 – ksylitol
Niewiele osób wie o tym, że ksylitol jest w stu procentach naturalną substancją słodzącą, pochodzącą z kory brzozy. Nie jest to niestety produkt idealny. Mimo iż sprawdza się znacznie lepiej od zwykłego cukru, wciąż dostarcza organizmowi pewnej dawki kalorii. Ma ich jednak o połowę mniej niż czysta sacharoza. Jedną z jego zalet jest natomiast niski indeks glikemiczny, który sprawia, że po zjedzeniu dania składającego się z ksylitolu cukier we krwi podnosi się stopniowo. Nie opada też jakoś nagle i drastycznie, dzięki czemu apetyt zostaje unormowany, a sam człowiek nie odczuwa nagłych napadów głodu, które bardzo często towarzyszą osobom posługującym się zwykłym białym cukrem. Ksylitol według licznych źródeł informacji jest również produktem dbającym o zdrowie samych zębów. To bardzo nietypowa właściwość, ponieważ mimo iż ma bardzo słodki smak i teoretycznie może kojarzyć się z substancją niszczącą szkliwo, wykazuje się działaniem bakteriobójczym i zapobiega samej próchnicy. Spożywany regularnie może również delikatnie zmniejszyć ogólne łaknienie. Idealnie sprawdzi się zarówno w wypiekach, jak i wszelkiego rodzaju mrożonych bądź chłodzonych deserach.

Substancja nr 3 – miód a odchudzanie
Osoby, które bardzo poważnie podchodzą do swojego odchudzania, najprawdopodobniej nie wezmą tej substancji nawet pod uwagę. Nie trzeba bowiem nikomu mówić o tym, że miód jest niestety bardzo kaloryczny. Jedzony w nadmiarze podobnie jak cukier może powodować nagły wzrost wagi. Nie należy jednak wybierać dla siebie produktów spożywczych tylko z uwagi na ich kaloryczność czy wpływ na masę ciała. Istnieją też sprawy ważniejsze od samej sylwetki – chociażby zdrowie, dla którego miód okaże się zdecydowanie najlepszym wyborem. Słodki smak temu produktowi zapewniają natomiast inne związki niż w przypadku sacharozy. Odpowiada za niego przede wszystkim fruktoza, która jest cukrem naturalnie występującym w samych owocach. Ma niski indeks glikemiczny, więc podobnie jak sam ksylitol delikatnie i powoli podnosi poziom cukru we krwi. O właściwościach prozdrowotnych miodu raczej nikomu nie trzeba mówić. Ten produkt to jeden z najbardziej wartościowych artykułów na świecie. Mimo iż coraz rzadziej go stosujemy, koniecznie powinniśmy do niego powrócić.

Substancja nr 4 – słodziki
Obecnie bardzo popularne są również proste słodziki, występujące w formie małych tabletek ukrytych w buteleczkach i plastikowych opakowaniach. Są tanie i obecnie dostępne w każdym markecie. Kosztują kilka złotych za opakowanie, które przeciętnemu zjadaczowi chleba wystarczy nawet na parę ładnych miesięcy. Tego rodzaju słodziki dawniej krytykowano jednak za ich skład – najczęściej ich smak wynika z dodania aspartamu, który niegdyś uchodził za szkodliwy, wręcz zabójczy związek. Najnowsze badania potwierdziły jednak jego bezpieczeństwo. Spokojnie zatem można z niego korzystać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here